Rola wagi głowicowej w procesie pakowania
Wybierając z półki sklepowej rozmaite produkty, często porównujemy je z innymi. W takim zestawieniu nie lada znaczenie ma nie tylko jakość (której często nie znamy, kupując produkt po raz pierwszy), ale także stosunek ceny do objętości produktu.
Właśnie dlatego bardzo ważne jest, żeby podczas pakowania producenci korzystali z precyzyjnych narzędzi, ważących poszczególne towary. Dobrym rozwiązaniem jest zainwestowanie w maszynę wyposażoną w wagę głowicową.
To specjalistyczne urządzenie, którego zadaniem jest dozowanie produktów do opakowań w taki sposób, by waga zawartości każdego z nich została dokładnie odmierzona. Najczęściej wykorzystuje się ją podczas pakowania produktów sypkich, na przykład makaronów, kasz czy cukierków.
Dobrze sprawdzi się także w przypadku różnego rodzaju granulek, które często pojawiają się w produktach chemicznych czy środkach czystości. Bardziej wymagające produkty o nietypowym kształcie, na przykład paluszki, wymagają specjalnie przystosowanych maszyn pakujących.
Waga wielogłowicowa powinna zostać wyposażona w specjalny czujnik, który będzie wykrywać brak produktu i informować o zaistniałej sytuacji maszynę pakującą. Dzięki temu możemy liczyć na wysoką jakość pracy urządzenia i zyskać gwarancję, że wszystkie towary zostaną perfekcyjnie spakowane.