Co zjeść przed startem w zawodach?
Biegasz amatorsko od dłuższego czasu, ale wciąż zastanawiasz się nad tym by nie wystartować w zawodach? Gdy w końcu podejmiesz decyzję, że to już czas zmierzyć się z innymi miłośnikami biegania zaczniesz zastanawiać się nad tym co właściwie zjeść przed zawodami.
To ważna kwestia, bo źle ułożona dieta może mieć znaczący wpływ na twój wynik i samopoczucie.
Nieoczekiwana biegunka czy zatwardzenie mogą w ogóle zdyskwalifikować zawodnika już na samym starcie.
Jak tego uniknąć? Należy pamiętać o tym, że kaloryczność posiłku powinna być wprost proporcjonalna do masy ciała biegacza i jego tempa biegu.
Posiłki należy zaplanować na takie godziny, by organizm mógł je spokojnie strawić i dać nam energię, tak bardzo potrzebną zwłaszcza w przypadku biegów.
Najlepiej jest zjeść posiłek dwie godziny przed planowanym startem, w przypadku biegów o wczesnej porze należy zjeść wysokokaloryczną kolację w dniu poprzedzającym bieg.
Warto pamiętać także o właściwym nawodnieniu naszego organizmu, bowiem pocąc się podczas biegu pozbywamy się płynów.